Geweldloze-communicatie-werkvloer-bedrijven

Wat is Geweldloze Communicatie?

Geweldloze communicatie (GC) is ontwikkeld door Dr. Marshall Rosenberg. Hij was een leerling van psycholoog. Carl R. Rogers, grondlegger van de cliëntgerichte therapie en was  geïnspireerd door vredes denkers als Mahatma Gandhi en Martin Luther King. GC houdt zich bezig met twee simpele vragen namelijk:

  • 1: “Hoe vertel ik je welke behoeften ik heb en hoe hoor ik die van jou?”
  • 2:  “wat kunnen we doen om ons beiden behoeften vervuld te krijgen?”

Het klinkt super simpel, toch? Voor de meeste mensen zijn dit echter twee ontzettend moeilijke vragen om helder te communiceren. Het wordt extra moeilijk als er een conflict is, een voorgeschiedenis die eigenlijk in de weg zit, boosheid of misschien wel angst overheerst, of als helemaal niet wat je behoeften zijn. Precies in deze situaties is Geweldloze Communicatie de perfecte houvast om toch in contact te blijven met elkaar.

De meeste mensen die Geweldloze Communicatie gaan leren, ontdekken steeds meer geheimen over hun eigen communicatie en het communiceren van de ander. Je ziet steeds beter wat er gebeurt in gesprekken en het wonderlijke is dat je nooit raakt uitgeleerd.

Geweldloze Communicatie  maakt gebruik van vier elementen namelijk wat je ziet (waarneming) wat je voelt (gevoelens) wat je wil (behoefte) en wat je vervolgens vraag (verzoek). Lees hier meer over het model. 

Geweldloze Communicatie wordt toegepast in relaties, werksituaties, zelfontwikkeling, maar ook in sociaal maatschappelijke situaties. Denk aan onderwijs, politie, oorlogsconflicten, detentie en rehabilitatie. Er zijn talloze projecten wereldwijd waaronder velen GC scholen. Ook is het boek ‘Geweldloze Communicatie’ van Marshall B. Rosenberg meer dan 5 miljoen keer verkocht. 

Als je meer wilt weten over wat geweldloze communicatie dan raden we je aan een  cursus Geweldloze Communicatie te doen of het basis boek ‘Geweldloze Communicatie’ van Marshall B. Rosenberg te lezen.