online-relatietherapie-stellen-geweldoze-communicatie

Hoe vergroot of verklein ik de slagingskans van mijn relatie? 

Het korte antwoord is dit: Je verhoogt je slagingskans van je relatie als je bewust, eerlijk en vrij communiceert.
Het ding is, communicatie bepaalt grotendeels de kwaliteit van onze relaties. Het woord relatie verwijst naar het werkwoord ‘relateren’ wat zoveel betekend als je inleven in de ander. En om mijzelf te kunnen inleven in de ander heb ik wel iets nodig van de ander om mij te kunnen inleven. Kortom communicatie = relatie!

Hier 10 tips hoe je de slagingskans van je relatie verkleint en vergroot:

Hoe verklein ik de slagingskans van mijn relatie? 

Ik verklein de slagingskans van mijn relatie als ik:

  • ongenoegen / onvrede voor mijzelf houd en niet deel met mijn partner (“nee hoor, er is niets aan de hand”)
    mijn communicatie onvolledig maak, bijvoorbeeld door mijn irritaties wel te delen maar er geen verzoek aan koppel. (“Ik haat het als je dit doet!”)
  • de ander verantwoordelijk maak voor mijn pijn in onze relatie (“ik voel mij niet serieus genomen door jou”… of…. ik voel mij verdrietig, omdat jij weer…”)
    mijn partner probeer te beschermen door mijn eigen pijn niet te laten zien (“dat durf ik hem / haar niet aan te doen…”)
  • Aanstuur op schuld erkenning in gesprekken, dus de ander wil laten inzien dat hij / zij fout zat. (“Je ziet niet dat je gewoon fout zat, waarom is het zo moeilijk om dit toe te geven?”…

Dit laatste punt is één van de grootste energie lekken in relaties, veelal omdat stellen het alternatief niet weten voor zo’n gesprek. Zonde dus!

Hoe vergroot ik de slagingskans van mijn relatie?

Ik vergroot de slagingskans van mijn relatie als ik:

  • mijzelf volledig uit en laat zien, zonder mijn partner verantwoordelijk te maken voor mijn irritaties of pijn, zodat mijn partner letterlijk en figuurlijk met mij kan ‘relateren’. (“Na ons laatste gesprek voel ik mij verdrietig omdat ik zo graag met jou verbinding en contact probeer te maken en het mij maar niet lukt. Hoe is het voor jou als ik dit nu met je deel?”)
  • Ik met regelmaat waardering uit (“wow, ik wordt echt heel blij van jouw actie met de kinderen daarnet. Het geeft mij nieuwe ideeën over hoe dit soort situaties aan te kunnen pakken.”) Let op! Waardering uiten is héél iets anders dan een compliment geven..
  • bewuste luistervaardigheden toepas en de agenda niet overneem als de ander aan het woord is.  Dit betekend dat ik niet ga adviseren, onderbreken, een eigen verhaal ga vertellen, mij ga verantwoorden of een gelijk ga halen. (“Ik zie dat er wat speelt en ik wil je echt graag goed begrijpen. Ik ga luisteren naar je en ik kom later wel met wat ik er over denk of voel. Eerst wil ik je volledig proberen te horen”)
  • precies weet hoe en wanneer het beter is om een gesprek te parkeren in plaats van door te gaan met alle gevolgen van dien. (“Het lukt mij nu niet om bij jou te zijn op de manier waarop ik graag bij je zou willen zijn. Het zou mij helpen om nu te stoppen en het later op te pakken. Zullen we het gesprek vanavond verder oppakken?”)
  • Ik bewust ben van de onevenredigheid / ongelijkheid in de communicatie en hier op anticipeer. (“Ik merk dat ik nu 80% van dit gesprek aan het woord ben en ik zie dat je stiller wordt. Zullen we nu samen jou gaan proberen te horen en te begrijpen over deze situatie? Dan kunnen we vanuit daar weer verder kijken naar een oplossing”)

Wil je nog meer leren over hoe je jouw relatie kan verbeteren? Doe dan de cursus geweldloze communicatie van The School of Communication. 

Leer bewust, eerlijk en vrij communiceren!