
21 dec Het verschil tussen giraf taal en jakhals taal in geweldloze communicatie?
Wat betekent giraf taal in geweldloze communicatie?
Giraffe taal is een term die wordt gebruikt in geweldloze communicatie, een methode voor communicatie ontwikkeld door Marshall Rosenberg. Giraffe taal beschrijft een manier van communiceren waarbij men zich verbindt met de gevoelens en behoeften van zichzelf en anderen, in plaats van te reageren op gedrag of uiterlijk. Dit wordt vaak geassocieerd met een giraffe, die bekend staat om zijn lange nek en zijn vermogen om emoties en gevoelens te detecteren op grote afstand.
- “Ik merk dat ik me boos voel wanneer je de afwas niet doet, omdat ik me dan ondersteund voel in het huishouden”
- “Ik hoor dat je je frustreert voelt over mijn voorstel, kan je me meer vertellen over je bezorgdheid en hoe ik je kan helpen?”
- “Ik begrijp dat je teleurgesteld bent over de uitkomst van de meeting, kan je me meer vertellen over je behoeftes en verwachtingen?”
- “Ik voel me blij als ik tijd met je doorbreng omdat ik me verbonden voel met je”
- “Ik snap dat je het druk hebt, ik wil je wel helpen, welke specifieke hulp heb je nodig?”
Deze voorbeelden tonen hoe Giraffe taal gericht is op het verbinden met de gevoelens en behoeftes van jezelf en anderen. Het gaat om het begrijpen en erkennen van de gevoelens en behoeftes van anderen, in plaats van oordelen over hun gedrag of uiterlijk.
Wat betekent jakhals taal in geweldloze communicatie?
In geweldloze communicatie, de Jakhalstaal is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de manieren van communiceren die gericht zijn op het beheersen, manipuleren of afwijzen van anderen en hun gevoelens en behoeften. Dit kan gebeuren door middel van veroordelende taal, dreigementen, sarcasme, afkeuring of andere methoden die gericht zijn op het onderdrukken van de ander. De Jakhalstaal staat tegenover de Giraffentaal, die gericht is op verbinding maken met jezelf en anderen.
Voorbeelden
- “Je bent zo ongeorganiseerd, hoe kan je ooit iets af krijgen?”
- “Als je niet doet wat ik zeg, zul je de gevolgen zelf moeten dragen.”
- “Waarom ben je zo emotioneel? Je moet echt eens rustig doen.”
- “Je bent zo lui, je doet nooit iets.”
- “Je bent gewoon onredelijk, ik begrijp niet waarom je zo reageert.”
Deze voorbeelden tonen hoe Jakhalstaal gericht is op het beheersen, manipuleren of afwijzen van anderen en hun gevoelens en behoeften. Het gaat om oordelen, dreigen, beledigen en de ander neerzetten. Dit kan leiden tot een gevoel van onzekerheid, angst en onderdrukking bij de ander. Het staat haaks op de Giraffentaal, waarbij men zich verbindt met de gevoelens en behoeften van zichzelf en anderen.
Wat is de kracht van Geweldloze Communicatie?
De kracht van geweldloze communicatie is dat het helpt om conflicten op een constructieve en respectvolle manier op te lossen. Het stelt mensen in staat om hun gevoelens en behoeften uit te drukken zonder anderen te beschuldigen of aan te vallen, en om naar anderen te luisteren en te begrijpen waar zij vandaan komen. Het kan helpen om betere relaties te bouwen en meer verbinding te voelen met anderen. Geweldloze communicatie kan ook helpen bij het verminderen van stress en angst, en bij het verbeteren van het zelfbeeld en het zelfvertrouwen